Skole skole skole.

Heisann og hoppsann!
Da har eg endelig fått tid til å sette meg ned og skrive dette ganske forsinkede innlegget for utvekslingsbloggen min. Eg må virkelig unnskylde at det har tatt så lang tid for å få skrevet det, men med store obligatoriske innleveringer som bygger på ting du ikkje har hatt før, så kan det bli litt knapt med tid.

Eg vet ikkje helt kordan eg skal strukturere dette innlegget, siden det ikkje e så mange ekstremt konkrete punkter som kan brukes som overskrifter. Så eg velger å bare dele det i tre; Skole, Dagligdags, og ProTips.

Skole
Eg har fire fag per semester her nede, sånn at eg får dekket studiepoeng behovet for siste år i bachelorgraden min. Dette er fordi de fleste fagene her nede teller som 7.5 studiepoeng, istedenfor de normale 10 studiepoengene man pleier å få per fag i Norge.

Eg kan si det sånn at eg har vært veldig heldig med fagvalgene mine for dette semesteret. Det er kun et av fagene mine som er ekstremt tidskrevende (SENG2050 “Intro to Web Engineering”), og det er fordi det bygger på to fag, og eg har bare hatt fag som tilsvarer ett av dem. Så eg har sittet med mange lange dager for å lære meg å skrive html (ja det e ikkje supervanskelig, men når du skal kombinere html kode som genereres av java kode, som skal leke pent med JavaScript og css, så kan det bli litt mye å tenke på). Men men, det er definitivt verdt det, siden eg synes at slikt e ekstremt gøy, og har lært veldig mye allerede.

Ellers tar eg tre andre fag; ABOR1110 (Intro to Aboriginal studies), INFT2031(System and Network Adminstration) og MATH1800 (Mathematical Modelling).
eg kan gå igjennom dem hver for seg;
ABOR1110
Dette e egentlig et fag eg tar som valgfag, bare for å lære litt om urbefolkningen i Australia, fra et lokalt synspunkt. Det er ikke et spessielt vanskelig fag, men det er fortsatt veldig interessant å se hvordan Europeiske innvandrere tok stilling til urbefolkningen her i landet, og hvordan de undertrykket dem frem til 1970 (Selv om det fortsatt skjer i dag så er det offisielt over mtp lover og regler fra statens side).

INFT2031
Dette er egentlig et ganske gøy fag, som bygger litt på det eg lærte i INF142 forrige semester, men som også går litt mer i dybde på de temaene som ikkje ble sett på skikkelig, og legger opp til praktisk undervisning i nettverksteknologi i ved hjelp av Windows og Windows server 2008.

MATH1800
Dette er det eneste skikkelige mattefaget eg kommer til å ta mens eg e her nede.
Det er et veldig mye mer praktisk fag, som bygger på simulasjoner av problemstillinger og legger veldig mye vekt på at en lærer seg å bruke programmer som MATLAB, Arena og MS Excel. De eneste teoretisk “tunge” områdene vi har her er “Differential Equations” og “Difference Equations”.
Faget er i og for seg ganske gøy, og det bygger veldig på matten eg har hatt fra før. Men istedenfor å sitte og regne på ark og med kalkulator, så tar vi som sagt og simulerer problemstillingene. Eg anbefaler det på det sterkeste om en skal ned hit og studere ved UoN.

Den største forskjellen for meg mtp studiene og det sosiale ved studiene her nede, er at det mangler en sentral møteplass for studenter ved samme studieretning. Ja det finnes et par rom i noen av byggene som ligner litt på “kjøkkenet” på ii sin bachelor lesesal, men de står som oftest ubrukt. Det virker også som om det ikkje e like mangen aktive fagutvalg som arrangerer ting for studentene på samme måte som ved UiB. isteden har man store studentorganisasjoner son NUSA eller the U som ordner til bbq’s og konserter en gang i uken, eller annenhver uke.

Det som eg har savnet mest, e en skikkelig integrasjon av de internasjonale studentene sammen med de lokale. Dette kan kanskje ha noe å gjøre med at eg kom hit ved deres andre semester, så eg får se kordan det blir forskjellig når neste semester starter. Så sålangt har eg nesten bare internasjonale studenvenner, siden de er de eneste som har blitt minglet sammen i begynnelsen av semesteret. Men men blir sikkert kjent med flere Australienere etterhvert.

Daglidags

Eg har flyttet! Nå bor eg i huset rett over gaten fra der eg bodde når eg kom hit! Samme huseier, men dette huset er litt roligere, og har en høyere renslighetsstandard (fant hår overalt i det andre huset, folk tok ikkje oppvasken etter seg og trodde det var en god idé å støvsuge i ti tiden på kvelden).

Ellers så skjer det ikkje så altfor mye utenom skolen for meg. Den største sosiale happeningen min e som oftest å gå og se på “National Campus Band Competition” hver fredag med en gruppe internasjonale studenter, og å gå innom NUAC sin “board game night” på mandagskvelden når eg har tid.

Prisene her nede er også litt opp og ned, mye av matvarene er tilnermet Norsk pris, mens noen av dem er ekstremt mye billigere (Egg, ost, kalkunkjøtt, kyllingkjøtt)
Alkohol derimot er nesten like dyrt som i norge, om ikkje noe dyrere for sterkere ting (40%ABV +).
Men! Det finnes et Australskbryggeri som har klart å lage karbohydrat fri pils, som smaker som Hansa pils, så det e jo ganske supert! Koster omtrent det samme også.

ProTips
Campus til Newcastle University er bygget på/i en sump, så det er ekstremt mye mygg på campus når det blir varmere, vær forberedt på det om du skal studere ved denne skolen.

Du lærer ofte like mye/om ikkje mer/av å gå i gruppetimene i fagene her nede.

Om du skal ha Australsk bankkonto, pass på å legge til overføring av penger til utlandet i nettbanken din før du drar. De åpner ikkje opp denne funksjonen via internmailer i nettbanken, du er nødt til å ringe inn og oppgi en del info for å gjøre det, så det kan bli dyrt å ringe fra australia til norge i 5-10 min.

Å ha australsk bankkonto med australsk kort er lurt, bruker du norsk bankkort i utlandet kommer det som oftest et 1.75-2% ekstra pålegg på summen du skal betale, og skal du ta ut penger i en minibank pleiere det å være et 30kr gebyr pluss 1.75-2% av hele summen.

Lag maten din hjemme! Det er mye flere muligheter for å kjøpe mat på campus i Australia, men dette er som oftest en del dyerere enn å lage maten selv, og som oftest en god del mer usundt også.

Det var alt eg hadde å si for denne gang. Håper det er mer å si i neste blogginnlegg.
-Kristen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>